Development at 3 Well Street

Type: Residential Development – Flats and Retail Unit
Location: Exeter, Devon

This is a new build development of a retail unit with flats above, using traditional form of construction.  The work involves compliance with the party wall act and special foundation design where building against various existing adjacent structures.  Structural steelwork is necessary to support the flats over the retail unit and there is an existing retaining wall requiring tests and assessment.

We were working closely with archaeologists to fine tune foundation design where the presence of a medieval holy well was suspected.  The remains of the ancient holy well of St Sidwell have now been uncovered and our client is considering utilising the ground floor of the development as a tea room to allow public access for viewing of the well, fully supported by Exeter City Council.  

The holy well is said to mark where the ‘virtuous maiden’ St Sidwell, an Anglo-Saxon saint who gave her name to this part of the city, was cut down by haymakers’ scythes.  Legend says a spring burst forth where she fell, and it then became a place of pilgrimage throughout the medieval period.  Since at least 1226 the well supplied the cathedral clergy with fresh water, and was linked to the Cathedral by a piped water supply that later became part of the medieval underground passages that can be visited today.  In 1347 however it was disconnected, and replaced by another well (Headwell) further along Well Street near St James Park. It probably still continued to be used as a local supply and place of pilgrimage.

This is an especially exciting find, as discovering the actual remains of a holy well is not common and we highly recommend a visit to the café when open.  The high quality of the workmanship suggests that the medieval cathedral masons were involved in building it, and it also reflects the importance of the site as a place of pilgrimage. St Sidwell’s Well is clearly shown on this site on historic maps, and as a result the city council made it a condition of the redevelopment that any remains of it should be recorded and preserved within the new building.